II rok TZ zaooczne ;dd

Opis forum

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#1 2011-01-31 19:26:26

karolcia636

Administrator

Zarejestrowany: 2011-01-22
Posty: 136
Punktów :   

pytania z poprzedniego roku na egzamin

1. Proces rozdrabniania:
-średnica zastępcza i stopień rozdrobnienia
-sprężystość i plastyczność
-maszyny: mlewnik walcowy, szarpak 1walcowy, m. udarowe, wilk, kuter
2. Przepływ płynów
- co to jest lepkość, równania lepkości Newtona, ciecze Newtonowskie i nienewtonowskie
- krzywa płynięcia i krzywa lepkości
- wzory na równanie ciągłości strugi, Bernouliego – wskazać różnice dla cieczy rzeczywistych i idealnych
- liczba Reynoldsa – rodzaje przepływów
- straty ciśnienia Darcyiego – Weisbacha dla odcinków prostych i oprów lokalnych
- zastępcza dlugość przewodów
3. Ekstruzja
- proces i wykorzystanie ekstrakcji
- budowa ekstruderów – różnice między 1\2 ślimakowymi
- różnice między współ i przeciw bieżnymi
- ekstudery modułowe
4. Ruch ciał stałych w płynach – sedymentacja
- założenia procesu opadania niezakłóconego
- wzory na liczbę Reynoldsa, rodzaje ruchu
- co wpływa na prędkość opadania
5. Fluidyzacja
- co to jest
- wady i zalety procesu fluidalnego, zastosowanie
- dynamika warstwy fluidalnej, opis
- wykresy, opisy, charakterystyczne punkty
- co to jest prędkość krytyczna
6. Filtracja
- warstwy filtracyjne – przegrody filtracyjne
- osady ściśliwe i nieściśliwe
- pomoce filtracyjne, cechy, przykłady
- szybkość procesu filtracji
- dwa sposoby pod stałym ciśnieniem lub przy stałej wydajności
- filtracja pod stałym ciśnieniem- wzór V2+ 2VC = K+t
- sposoby wytwarzania różnicy ciśnień
- prasa filtracyjna
7. Wirówki
- współczynnik rozdziału, co to jest + wzór
- siła odśrodkowa
- budowa i zasada działania(3rodzaje wirówek)
- wzór na granice rozdziału, co na niego wpływa
8. Homogenizacja
- co to jest
- na czym polega
- od czego zależy stabilność emulsji lub cieczy
9. Mieszanie
- scharakteryzować mechaniczne( ! ), pneumatyczne i przepływowe
- kiedy mamy do czynienia z mieszalnikami, mieszarkami i miesidłami
- co to jest moc mieszania
- liczba Reynoldsa dla procesu mieszania
10. Ruch ciepła
- przewodzenia, konwekcja i promieniowanie
- ruch ciepła ustalony i nieustalony
- co to jest współczynnik przewodzenia
- równanie Fouriera
- konwekcja – co to jest współczynnik wnikania, wzór Newtona, rodzaje konwekcji
- na czym polega promieniowanie
- co to jest przenikanie, współczynnik przenikania
- Równanie Q=KADT
11. Wymiana ciepła
- wymienniki ciepła
- nośniki ciepła
- na czym polega przeponowa i bezprzeponowa wymiana ciepła
- przemiana ciepła właściwego l
- co to jest ciepło właściwe
- co to jest współczynnik przewodzenia temperatury i na co wpływa
- MASZYNY : zasada działania wymienników przeponowych i bezprzeponowych
- Wymienniki płaszczowo – rurowe
- Rodzaje przepływów w wymiennikach ciepła
- Współ i przeciw prąd
- Zastępcza różnica temperatur
- Co to jest biegowość wymienników ciepła
- Wymienniki płytowe
- Równanie na przewodnik ciepła Q=KADTz
12. Wyparki
- co to i po co wyparki
- zmiany temperatury wrzenia w wyparkach
- dlaczego obniża się temperatura wrzenia w wyparkach, zmiana ze strumieniem i ciśnieniem ?
- wymiana ciepła ???
- jak temperatura wpływa na ciepło parowania
- ogólna budowa wyparek
- działalność wyparek +ładne rysunkiJ
- zalety wyparek wielodziałowych
- bilans masy + cieplny
13. Zamrażanie
- różnice we właściwościach wody i lodu
- krzywe mrożenia i innych produktów
- wpływ substancji rozpuszczonych na temperaturę zamrażania
- na czym polega zamrażanie kontaktowe, konwekcyjne i immersyjne (w cieczach wrzących i niewrzących)
- sposoby prowadzenia procesu- produkty grubo i drobnoziarniste
14. Suszenie
- sposoby określania wilgotności powietrza względnej, bezwzględnej i właściwej
- powietrze nasycone i nienasycone
- sposoby dostarczania powietrza do procesu suszenia
- suszarki konwekcyjne i kontaktowe
- analiza procesu suszenia- krzywa suszenia/ szybkości suszenia/ temperatura suszenia
- w jaki sposób intensyfikuje się proces suszenia?
- Jakie są rodzaje suszarek, podzespoły
- bilans masowy- wzór+ dopisać indeksy
15. Ekstrakcja
- przebieg procesu
- czym są: rafinat, ekstrakt, rozpuszczalnik, surówka;
- trójkąt Gibbsa
- na czym polega ekstruzja jedno i wielostopniowa?
16. Krystalizacja i rozpuszczanie
- warunki procesu krystalizacji, obszar labilny
- znajomość osiągania stanu przesycenia w procesie krystalizacji
- sposoby prowadzenia procesu- produkty grubo i drobnoziarniste
- zależność substancji od temperatury i ciśnienia
- substancje o normalnej rozpuszczalności
17. Destylacja i rektyfikacja
- na czym polegają te procesy?
- destylacja prosta i równowagowa
- deflegmacja i proces destylacji z deflegmacją
- rektyfikacja
- kolumny rektyfikacyjne
- rodzaje półek
- kolumny wypełnione

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi

[ Generated in 0.066 seconds, 12 queries executed ]


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.racemov.pun.pl www.krysztalglinojeck.pun.pl www.anorexialife.pun.pl www.le-parkour.pun.pl www.shinobiarenapl.pun.pl